Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trans will not shift out of First Gear
10-22-2002, 07:20 PM
Post: #1
 
I had my 4l80e trans rebuilt becuase the truck would barely move in reverse and because it would not shift out of first. Well I put my rebuilt trans back in and reverse is fine now but the trans still will not shift out of first. Does anyone have suggestions on what to check or look at?
I know both of the speed sensors on the t-case are plugged in but I do not know if they are working. If one stopped working would that halt the shifting?

Thx, SC




Nate - ME student<BR>93 K2500 6.5L TD, Gauges, K&N, 5in Stacks, 4.10s, 285/75 ATs, Boost Mods, Bumped Timing, Fuel Mods, 239K, 6.34 NV4500 Swapped for 4L80E, SMF, Luk Clutch, Flowmaster X-over and DP.<BR>Project 1- 89 Jeep YJ, 5-speed, 4in lift, 32x11.5 Uniroyal M/Ts.<BR>Project 2- 85 F250 6.9L N/A, 4-speed, 4x4
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-23-2002, 10:33 AM
Post: #2
 
that happened to mine to but i got it rebuilt and it works fine.




88 chevy reg cab, short bed, sfa, 400 trans, 205 t case, 3/4 ton axles, disked/locked 14bff, x over
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-23-2002, 11:19 AM
Post: #3
 
85burb,
I thought the rebuild would take care of the problems too, like you said, and it did with the reverse hardly moving the truck even if the enigne was at 3000rpm. But, now I think this shifting problem is an electric problem. I have gotten a few good posts on gm-diesel.com and one guy said this happened to him a few months ago, and it was becuase his voltage was low. He checked both his batteries and alternator and found one of the batts was dead. So I am going to check into this because even though my on my volt gauge I am not in the red, I am only at 10 volts, plus I was going to check into it anyways why it was not 12. But, I still do not understand how that would affect the trans shifting, I know it eletronic trans, but still? I guess I am just not an electric guy, too much mechanical.




Nate - ME student<BR>93 K2500 6.5L TD, Gauges, K&N, 5in Stacks, 4.10s, 285/75 ATs, Boost Mods, Bumped Timing, Fuel Mods, 239K, 6.34 NV4500 Swapped for 4L80E, SMF, Luk Clutch, Flowmaster X-over and DP.<BR>Project 1- 89 Jeep YJ, 5-speed, 4in lift, 32x11.5 Uniroyal M/Ts.<BR>Project 2- 85 F250 6.9L N/A, 4-speed, 4x4
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-23-2002, 12:36 PM
Post: #4
 
I just found out that I really am in second and the trans is in limp mode...I will eventually get it back on the road.




Nate - ME student<BR>93 K2500 6.5L TD, Gauges, K&N, 5in Stacks, 4.10s, 285/75 ATs, Boost Mods, Bumped Timing, Fuel Mods, 239K, 6.34 NV4500 Swapped for 4L80E, SMF, Luk Clutch, Flowmaster X-over and DP.<BR>Project 1- 89 Jeep YJ, 5-speed, 4in lift, 32x11.5 Uniroyal M/Ts.<BR>Project 2- 85 F250 6.9L N/A, 4-speed, 4x4
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-23-2002, 05:45 PM
Post: #5
 
WHEN YOU SAID TRANS WILL NOT SHIFT OUT OF 1ST GEAR THE FIRST THING I THOUGHT IS, ISNT THAT POST SUPPOST TO BE IN THE DODGE SECTION? Gm tranny's DONT usually break!!




04 3500 4x4 CTD, DRW, four door, leather, fully loaded, full syn Amsoil in everything, Geneos garage muffler delete/silverline tip, 3 gauge pillar from dieselmanor (isspro),turnoverball/DMI,MAGHYTEC diff covers, Garmin GPS and more to come.<BR><BR>07 Trailblazer SS, 6.0 LS2, 400HP, all wheel drive, Magnaflow exhaust, leather, navigation, every possible option, CAI on the way.<BR><BR>Gone but not forgotten... 2001 2500,v10, dick cepek lift, don thuren everything, iroks, dynatrac axles...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-23-2002, 06:28 PM
Post: #6
 
With enough determination anything will break. My 89' 700r4 with 130k seem to drag a little after yrs. of mudin' not abuse just use. I could have easily destroyed it!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-24-2002, 08:01 AM
Post: #7
 
alealac,
my trans didn't break it was just a little worn out, it needed some revival after 200,000mi.
Sorry, I was wrong it was stuck in limp mode and second gear. Anyways got it cleared up for now. I just have to figure out this vibration in the drive-line since the trans will shift now.




Nate - ME student<BR>93 K2500 6.5L TD, Gauges, K&N, 5in Stacks, 4.10s, 285/75 ATs, Boost Mods, Bumped Timing, Fuel Mods, 239K, 6.34 NV4500 Swapped for 4L80E, SMF, Luk Clutch, Flowmaster X-over and DP.<BR>Project 1- 89 Jeep YJ, 5-speed, 4in lift, 32x11.5 Uniroyal M/Ts.<BR>Project 2- 85 F250 6.9L N/A, 4-speed, 4x4
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-25-2002, 07:30 PM
Post: #8
 
id say if you got 200,000 miles on it then you got your moneys worth! I just ment what I said as a joke! I love gm drive trains, except for the IFS.




04 3500 4x4 CTD, DRW, four door, leather, fully loaded, full syn Amsoil in everything, Geneos garage muffler delete/silverline tip, 3 gauge pillar from dieselmanor (isspro),turnoverball/DMI,MAGHYTEC diff covers, Garmin GPS and more to come.<BR><BR>07 Trailblazer SS, 6.0 LS2, 400HP, all wheel drive, Magnaflow exhaust, leather, navigation, every possible option, CAI on the way.<BR><BR>Gone but not forgotten... 2001 2500,v10, dick cepek lift, don thuren everything, iroks, dynatrac axles...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  truck not wanting to shift out of 1st gear. chevy_dave 3 501 04-11-2007 05:16 PM
Last Post: Demon offroad
  deep trans pan install, washers under trans bolts? spunger 1 548 04-17-2005 05:08 PM
Last Post: streetlegal

Forum Jump:

[-]
Permissions Box
You cannot Post Threads.
You cannot Post Replies.
You cannot Post Attachments.
You can Edit Your Posts.
HTML is off
MyCode is on
Smilies is on
[img]-code is on
[-]
Permissions Box
You cannot Post Threads.
You cannot Post Replies.
You cannot Post Attachments.
You can Edit Your Posts.
HTML is off
MyCode is on
Smilies is on
[img]-code is on